03 FOCKETYN DEL RIO

QUARTIERTREFFPUNKT

03

Architects: FOCKETYN DEL RIO Studio 

Typology: Community Center 

Location: Basel, Switzerland 

Construction Date: 2018-2019 

Photos by: Adrià Goula 

www.fdrstudio.ch

With “Quartiertreffpunkt”, FDRS completed a small scale but impactful refurbishment project. This new neighborhood community center was designed to create an environment where various communities can thrive, and group activities can unfold and develop. Re-conceptualized for maximumflexibility with minimalist interventions, the room, which wasmerely an empty vessel, has now become a social hub.

Operating in a surprisingly subtle fashion, two sculptural pieces of climbable furniture were add-ed to the front and the back of the room. These wooden elements actively mediate between the interior and the exterior, re-proportioning the space with the introduction of scalable pieces of furniture that create height and balance along the length of the room.

On one side, there is a playfulness and a blank canvas that speaks to a child’s imagination. Almost like a mountain, it is anatural element with an internal logic. At first glance, it lacks a clear use, allowing children to project their own ideas onto this module. On the other side, there is a light and whimsical component which consists of two platforms, following the slope of an existing ramp. More precise, with heightened transparency, it is reminiscent of a landscape. These two elements create a formal language that runs in continuous dialogue: the palings talk to each other, communicating between the two sides. Used by a wide range of occupants, this minimal space has become a generator of community activism and cohesion. QTP has become a place where the character of the space is defined by the people who leave their tracks in various forms.

Miquel del Rio: “Our goal was to optimize this space for its community. We asked ourselves: How can we offer a high- quality design with a limited amount of resources?”
QTP was generated with an extremely local and sustainable approach FDRS likes to call “zero kilometers” architecture. Miquel del Rio said: “Everything related to the project wasachieved in an extremely close radius to the location. Our office is right around the corner of the site.”

“The craftsman who did the woodwork is 50 meters away. The electrician and the painters are both from long-existing firms deeply rooted in Kleinhüningen. These people helped us push the project: In an unbroken conversation, we managed to develop it together. So, you could say that QTP was not only designed for the community but in a larger sense, it was also built by the community,” Del Rio added.

QTP is part of a series of small interventions FDRS calls “Guerilla Projects.” These are smaller-scale realizations that operate with fewer resources in a highly local context