17 GOFFART POLOMÉ

THE SQUIRRELS KINDERGARTEN

Architects: GOFFART POLOMÉ ARCHITECTES

Typology: Kindergarten

Location: Loverval, Belgium

Construction Date: 2016-2019

Photos by: Marie-Noëlle Dailly

GOFFART POLOMÉ ARCHITECTES

This architecture takes advantage of its wooden surroundings by orienting rooms to this magical context. The building extendson one floor, housed under a large and unique overhanging roof. Due to its radical form, the covering becomes the hook to the imaginary but also to natural and built surroundings. By working with the street’s longitudinality, the opened and rational plan organizes functions into two crossable zones: the facilities and administrative area are located along the street while areas dedicated to children offer perspectives over the wooden hill, each of these separations having a covered exterior circulation. The main distributive corridor issequenced by spatial dilatations whose entrances are pointed by a larger amount of natural light. Moreover, the project hasbeen calibrated following a grid based on a concrete block dimensions. This structural logic gives to the building animportant flexibility.

The shape of the roof and its punctual variations qualify interior spaces by differentiating atmospheres with different volumetric iterations. Lowest areas house functions requiring intimacy and protection while tallest spaces accommodate living rooms and the main corridor. In the playrooms, the lower and higher windows offer views over the wooded panorama, from the roots to the tree-tops.

The ground is processed in order to unify indoor and outdoor PLAN

areas by a chromatic continuity of its ocher coating matching with the clay soil of the area. White walls enhance lightnesstransparency meanwhile referring to surrounding building tones. Finally, the timber frame left visible spreads out like a drip line creating spatial dilatations and visual sequences.